Kedatangan.

Salam.

Tarikh tepat kejadian hari kiamat tidak dapat ditentukan oleh sesiapa kerana ia termasuk dalam `ilm al-ghaib yang tersembunyi daripada manusia. Tiada siapa mampu mengusahakan ilmu ini, sekalipun dia seorang nabi atau rasul utusan Allah.

Namun tiada siapa pula yang menafikan bahawa kiamat hampir tiba waktunya. Baginda Rasulullah s.a.w. dalam hadis riwayat Jabir menyatakan: “Jarak antara kiamat dan kebangkitanku, seperti antara jari telunjuk dan jari hantu. Maksudnya dekat dan tidak dipisahkan dengan kebangkitan mana-mana nabi lagi.” (Hadis riwayat Bukhari dalam kitab al-Tafsir 8/530 Muslim dalam kitab al-Fitan, bilangan 2950).

Banyak hadis membicarakan kemunculan Dajjal sebagai salah satu antara tanda-tanda kiamat. Ada hadis yang disifatkan sebagai sahih dan ada yang tidak sahih, tetapi keseluruhannya boleh disimpulkan bahawa Dajjal bukan sesuatu yang dongeng atau tidak berasas. Kewujudan riwayat berhubung Dajjal daripada pelbagai sumber menunjukkan ia adalah suatu hakikat, bukan cerita dongeng. Hadis yang paling sahih tentang kemunculan Dajjal ialah hadis riwayat Muslim yang menyatakan bahawa Nabi s.a.w. selalu memohon doa agar Allah melindunginya daripada fitnah Dajjal. Doa dalam bahasa Arab itu membawa maksud:

Ya Allah! Aku berlindung kepadamu dari azab neraka jahanam, aku mohon berlindung kepadamu dari azab kubur, aku mohon berlindung kepadamu dari ujian hidup dan mati dan aku mohon berlindung kepadamu dari fitnah Dajjal.

Biografi.

Nama: Dajjal

Tempat lahir: Dari Timur (Khurasan).

Tanggal Lahir: Menjelang hari kiamat, sebelum turunya Isa Bin Maryam As.

Agama: Kufur.

Gelar: Al-Masih.

Ciri-ciri: Bermata satu (buta sebelah), terdapat tanda “kafir” di antara keduanya, bertubuh pendek gemuk,  berkulit merat, berambut keriting, dan berkaki bengkok (HR.Bukhari, Ibnu Hibban, dan Ahmad).

Hobi : Memfitnah dan mengaku sebagai Mahdi, Nabi Isa AS, dan Tuhan.

Pekerjaan: Pemasaran neraka Jahannam.

Jabatan: Sekutu terdekat syaitan.

Sarana: Kekayaan, seks dan semua kenikmatan dunia.

Isteri : Seluruh wanita yang gemar mempertontonkan auratnya.

Anak: Seluruh manusia yang termakan fitnahnya

Penggemar: Zionis yahudi (utama), kafir, kelab maksiat, pemimpin zhalim, orang kaya sombong, pedagang yang curang, penghasut (tukang fitnah), orang yang suka memakan harta anak yatim dan hak orang miskin, musyrik, orang yang murtad, orang yang tidak membayar zakat, orang munafik, dan dukun (tukang sihir atau peramal)

Musuh: Allah Swt, Nabi Muhammad SAW, Imam Mahdi, Isa bin Maryam AS, orang beriman dan mukmin yang taat, orang yang berilmu dan berfikir (alim), serta orang-orang yang bertaubat.

Kerajaan: Israel Raya

Simbol: Bintang daud (bintang david), pentagram, pyramid (segitiga), mata satu, salib terbalik, matahari, obelisik, patung-patung dewa mesir, ankh, dan burung hantu.

Dikutip dari buku “The Secret of Dajjal” bagi teman ingin baca secara detail dan lebih memahami tentang bagaimana description dajjal dimuka bumi Allah swt, cari & baca sekarang juga. Insyallah setelah membaca buku tersebut akan tahu dan bagaimana cirri dajjal, serta bagaimana kita memusuh dajjal selanjutnya kita juga bisa memerangi kehadiran dajjal kecil dimuka bumi yang penuh rahmat dan kemaksiatan. Wassalam.


Advertisements

~ by karmatunk on October 31, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: